dilluns, 29 d’octubre de 2018

VISITA ALS REFUGIS DE LA GUERRA CIVILEl projecte que ens presenta l'Ajuntament de Gandia per als alumnes de 6é de Primària és molt enriquidor.Una manera d'aprendre de la història de la nostra ciutat de primera mà. Per això, hui  els alumnes de 6é del CEIP Roís de Corella hem anat a visitar els refugis de la guerra civil de Gandia. Els guies ens han acompanyat i han fet un bon treball. Ens ha encantat! 
“Van recórrer més d’1 kilòmetre de passadissos. És, per tant, el treball més valuós que hi existeix de forma científica sobre els túnels. Hi ha molta literatura i llegendes sobre els passadissos de l’època borgiana o anteriors. De fet, és possible que durant la Guerra Civil es treballara sobre passadissos anteriors. Però allò que sí que està comprovat és que els refugis van ser bàsicament realitzats per presos del ban nacional, organitzats en brigades. Els bombardejos que van començar a partir del febrer de 1937 a Gandia i que van causar moltes víctimes van promoure tota una operació enorme conduïda per la Junta Local de Defensa Passiva per tal de protegir la població. Així, entre finals del 37 i, sobretot, l’any 38 es construirà la major part dels túnels”, segons ha indicat l’arxiver municipal, Jesús Alonso.

Després de la Guerra Civil, aquest refugi va restar pràcticament abandonat, i cap a la dècada dels 60 va ser condicionat en els tres primers trams dels dos ramals de la Peixateria i reutilitzat com a cambra per a la maduració de plàtans durant la temporada estival per Elies Frasquet Gregori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari, apareixerà quan posem la solució, per a qeue no ho copieu i després de passar els filtres per comprovar que no es spam.